top of page

Nefes ve Spor

Spor eğitmenleri sürekli nefesle egzersizi senkronize etmeye çalışırlar. Ben de bir hekim olarak sıklıkla egzersiz reçete ettiğim kişilerde spor kapasitesinde bir düşüş görüyorum. Başlangıçta bu durumu sedanter hayata bağlıyordum ancak sonra bu çok basit nefes senkronizasyonu ile egzersiz kapasitesi arasındaki ilişkiyi fark ettim.


Egzersiz yaparkenki akciğer kapasitesi yani oksijen tüketimi, karbondioksit üretimi vs , istirahattekinin 20 katıdır. Akciğerin havalanma kapasitesi de egzersiz esnasında dakikada 150 litreye kadar yükselir. Bu esnada oksijen kullanılır, karbonhidrat yakılır ve kardondioksit ortaya çıkar. Yani aldığımız nefes bedeni, kasları ateşler. Metabolizma çalışır ve beden kendisini kalibre eder. Egzersiz esnasında akciğerin bu denli genişlemesi ve boşalması beden içerisindeki basınçları oldukça fazla etkiler. Kan damarlarındaki basınç, karın içindeki basınç kaslara ve beyne akan damarlardaki basınçlar değişkenlik gösterir. Bedenin sağlam çalışabilmesi için bu değişkenliklere ihtiyaç vardır.


Atletlerde ve maraton koşucularında akciğer kapasitesindeki artış ve damar değişkenlikleri oldukça verimlidir. Ancak spora yeni başlayan kişilerde verimlilik oldukça düşüktür. Bu nedenle spor esnasında en azından başlangıçta doğru nefes almaya mümkün olduğunca özen gösterin. Zaten bir süre sonra bedeniniz bunu kendiliğinden yapacaktır. En iyi atlet bile sağlıklı nefes alamadığında beklenen performansı gösteremez, unutmayın.


16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Mavi ve Sarı Kedi Hayvan ve Evcil Hayvalar Logo (200 x 1500 px) (1500 x 200 px) (1).png
bottom of page