
Kefir, özellikle barsak florasına yerleşen ve barsaklarda B kompleks vitaminleri ile K vitaminini sentezleyen mayalar içermesi nedeni ile son derece önemli bir içecek.
Kefir tarifi:
Kefir mayaları
Süt
Temiz bir kavanoza oda sıcaklığında süt koyun. Çok sıcak olmasın, çok soğuk da olmasın. Oda sıcaklığında. İçine kefir mayalarını bırakın. Kefir mayalarının klorlu su ile yıkanması onları olumsuz etkiliyor. O nedenle içme suyu ile yıkayarak koyarsanız daha berrak bir tadı olur. 24 saat beklemesi gerekiyor, sonra süzmelisiniz. Kapağını çok sıkı kapatmayın, sadece kavanozun üzerine bırakın. Kavanoz direk ışık görmesin, kötü kokan bir ortamda olmasın. Ortamın rutubetli olmamasına özen gösterin. Bu arada ortamda ekşi ekmek mayası da olmasın. Kefir mayasını tekrar bir kefir kurmak için hemen kullanabilirsiniz veya içme suyunun içine koyup buzdolabına koyabilirsiniz. Kapağını kapatın buzdolabındayken.
Kefir mayası ilk aldığınızda çok aktif olmayabilir. Bu nedenle önce birkaç kere daha minik bir kavanozda sütün içine koyabilirsiniz. O sütü kefire dönüştürecek kadar güçlendiğinde daha büyük kaplarda yapmaya başlayabilirsiniz.
Kefirin içindeki mayaları gevşek bir bir süzgeçle ayırdıktan sonra kalan sıvı bizim içtiğimiz kefir. Bu kefiri daha kalın bir bezde, süzme yoğurt yapıyor gibi süzerseniz daha yoğun bir kefir olur. Bunu krem peynir gibi tüketebilirsiniz. Bu kalın süzmede altta kalan su riboflavin dediğimiz vitaminden zengin bir su. üstelik içinde bolca faydalı maya da bulunuyor. Bazı ileri tariflerde bu süzme suyuna ihtiyaç duyacağız.
Commentaires