top of page

Ekmek mayaları tarifleri

Yazarın fotoğrafı: Dr. Hilayda KarakökDr. Hilayda Karakök


Aslında denediğim tüm başarılı mayaları yazsam sanırım kitap olur. Bu yazı bence o kitabın özünü içeriyor. Sizde milyonlarca deneyerek kendi kitaplarınızı ve favorilerinizi oluşturabilirsiniz. Ama tanımanız gerekir. Mayanın huyunu da tanımanız gerekir, içine kattıklarınızı da. Tanımak da sevmek gerektirir, yoksa uğraşamazsınız. Sevenler yazının kalanını okuyarak bolca deneyler yapabilirler.


Ekşi Maya'nın zor tarifi:


15-20 adet üzüm, kuru da olur yaş da. Doğal olsun, markettekilerin kabuğunda maya kalmamış olabiliyor

Kefir süzme suyu

Yoğurt süzme suyu

Un- hangi unu daha çok kullanacaksanız o unu kullanın. Biraz ağır olsun, çok ağır olmasın. Yani marketteki beyaz unu kullanacaksanız örneği içine biraz ağır bir un koyun.


Bu ilk karışımı hazırladıktan sonra cıvık bir hamura benzeyen bir kıvamınız olacak. Keşke sobanız olsa, akşam ateş söndükten sonra onun yanına sarmalayıp koysanız desem.

Kavanozda yaparsanız kapağını sıkı kapatmayın, üşümesin diye sarabilirsiniz. Isı homojen çarpmalı yüzeyine, Mesela kaliroferin üzerine bırakırsanız bozulur.


Yaptığınız hamur bir besiyeri ve içinde çoğaltmayı hedeflediğiniz mayalar var. İçine biraz şeker ekleyebilirsiniz. Her gün beslemeniz gerekiyor. Biraz şeker, biraz içme suyu ve biraz da un ile besleyebilirsiniz. Kendisi fıkırdamaya başladığında ekmekle karşılaştırmaya başlayabilirsiniz. Ekmeği 4-6 saatte kabartıp keyifli bir ekmeğe dönüşmesini sağlıyorsa bir yaşam mayası yapmışsınız demektir. Daha önce hiç yaşayan bu kadar birşey yapmış mıydınız? Ekmek yiyen? Sonra o yediği ekmeği lezzetli hale getirip sizi de besleyen? Sevgidir bu, tebrikler!


Ekşi Maya'nın Kolay Tarifi:


Evinizde güvendiğiniz birinden temin ettiğiniz tarhananız varsa, bu tarhanayı sanki kuru mayaymış gibi önce ılık su, süt ve şekerle karıştırın, sonra cıvık ve hafif bir unu mayalamak için kullanın. O hamur habardıktan sonra ondan bir yumruk alıp başka bir hamur mayalayın. O da kabarsın, sonra bir yumruk daha alıp gene hamur mayalamaya devam edin. Neticede bir tarhana torunu ekşi mayanız olacak.


Bolca başarı diliyorum, bir de evinize ekmek kokusu, sofralarınıza şenlik. Akademimizin

yüz yüze atölyelerinin gerçekleşeceği mekanın mutfağında umarım birlikte de şenlikli sofralara ekmek pişirebiliriz!

Comentários


Mavi ve Sarı Kedi Hayvan ve Evcil Hayvalar Logo (200 x 1500 px) (1500 x 200 px) (1).png

Menu

Şifa Okulu Dr. Hilayda Karakök tarafından kurulmuştur ve tüm hakları tescillidir. İçerikler kopyalanamaz. İzin alınmadan kullanılamaz. Aksi durumların hukuki sorumluluğa tabidir.

Şifa Okulu

Taşbaşı Mahallesi Kesimevi Sok No:4-1, Altınordu - Ordu

bottom of page